Widgets

Kuantum bilgisayarları artık hayal değil ( MİŞ )

type='html'>
Avustralyalı araştırmacılar kuantum bilgisayarını gerçek kılma yönünde çok önemli bir adım attı. Tahminleri 5 ile 10 yıl arasında ilk qubit tabanlı bilgisayarın üretileceği yönünde.

Kuantum bilgisayarlar hala gözümüzde bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir kavram olarak görünüyor ve pek gerçekçi gelmiyor. Bilim adamları ise fizik kurallarını ve alıştığımız hesaplama tekniklerini hiçe sayan bu kavramın beklediğimizden çok daha yakın sürede mümkün kılınabileceğini düşünüyor.
Avustralyalı bilim insanları geçtiğimiz günlerde kuantum bilgisayarlarını mümkün kılan büyük bir adım attılar. İlk kez dünyamızda ham halde bulunan bir materyaldeki qubite veri yazıp okuyabildiler. Nature dergisinde yayınlanan makalede konu ile ayrıntıların çoğunluğu verilmedi. Örnek olarak ne kadar sürede okunma ya da yazma işlemi yapıldığı, günümüz rakamlarına göre kaç bitlik veri yazıldığı belirtilmedi.
Araştırmacılar bu gelişme ile 1 - 2 yıl içerisinde ilk qubit tabanlı kuantum işlemlerinin mümkün olacağını, 3 - 4 yıl içerisinde çipler arasında qubit aktarımı yapılabileceğini ve 5 - 10 yıl arasında da ilk kuantum bilgisayarlarının mümkün olacağını düşünüyorlar.
Teoride 300 qubitlik bir kuantum bilgisayarı, dünya üzerindeki tüm partiküllerden daha fazla veriyi depolama kapasitesine sahip. Yani hazırlanacak bir kuantum bilgisayarı, dünya tarihinde üretilmiş tüm bilgisayarların toplamını katlayacak bir işlem gücüne yine teoride sahip olacak. Tabii ne zaman olacak, bunu zaman gösterecek.

Kuantum bilgisayarı nedir?

Kuantum bilgisayarları, kuantum mekaniğine dayalı olarak çalışır ve veri üzerinde alıştığımız işlemlerden farklı olarak süperpozisyon ve karmaşıklık gibi kuantum ilkelerini kullanırlar. Bit yerine kuantum bilgisayarlarında qubit denilen seriler kullanırlar. Bit değeri sadece 1 ya da 0 olabilirken bir qubit herhangi bir değer alabilir. Örnek olarak 8 bitlik bir bilgisayar belirli bir anda 2 üzeri 8 (256) durumdan biri olabilir. 8 qubitlik bir kuantum bilgisayarının her qubit'i ise 2 üzeri 8 farklı değer alabilir.



ALDIGIM ORJİNAL KAYNAK: http://www.teknokulis.com/Haberler/Donanim/2012/10/01/kuantum-bilgisayarlari-artik-hayal-degil

0 yorum:

Yorum Gönder

Blog Archive

Blogger tarafından desteklenmektedir.